gelaagd glas


Gelaagd glas is afhankelijk van de gewenste toepassing in vele uitvoeringen mogelijk. Gelaagd veiligheids- en/of beveiligingsglas wordt samengesteld uit twee of meerdere bladen floatglas die tot een overbrekelijk geheel worden samengevoegd door middel van één of meerdere tussenlagen van de kunststof polyvinylbutyral (PVB). Deze tussenlaag heeft een hoge weerstand en elasticiteit en een uitstekende hechting waardoor bij breuk de stukken glas worden vastgehouden. Gelaagd glas biedt tevens een hogere geluidsisolatie dan normaal glas van dezelfde dikte. Gelaagd glas is onder te verdelen in toepassing voor passieve veiligheid (bijv. doorvalrisico) en actieve beveiliging (bijv. inbraak).

toepassingen

Door het combineren van meerdere lagen glas en PVB-folie (en/of polycarbonaat) en het toepassen van dikkere glasplaten kan glas ook als beveiliging dienen. Bij het beveiligen door middel van glas zijn vier aspecten te onderscheiden:

 

  • Doorgooibeperkend
  • Doorbraakvertragend
  • Kogelwerend
  • Explosiewerend
Beveilingsglas - gebroken glas

Door te variëren met de glassamenstellingen en de glasdiktes krijgt glas de verschillende beveiligingseigenschappen. Om te bepalen of het glas voldoet aan de gestelde en gewenste eigenschappen, dient de samenstelling te worden getest. Hiervoor zijn diverse normen ontwikkeld. Op basis van de testresultaten wordt het glas ingedeeld in klassen.

Een grove vuistregel is dat bij een lage snelheid en een grotere massa (bijvoorbeeld het gooien van een steen) meer PVB-folies nodig zijn. Een kleinere massa en een hogere snelheid (bijvoorbeeld het afvuren van een kogel met een vuurwapen) vereisen veel glasmassa en weinig PVB’s. Dit betekent dus dat inbraakwerend glas niet per definitie kogelwerend glas is of andersom.

Wij kunnen u helpen bij de keuze voor het juiste type veiligheidsglas.

Glastechniek Twello B.V.

Rijksstraatweg 153

7391 MK  Twello

T 0571276200

gbo logo_100

logo_bouwend_nederland